assalamualaikum...

here my site, my own way to present myself as i won't bother anyone
this is how i'm expressing myself by writing here, because most of the time I'm enjoying blogging

Wednesday, February 8, 2012

medik life 1



assalamualaikum:D


actually, ni da masuk tahun 2. nak dekat dua tahun jd student medik.
tp baru hari ni , saat ni,  realise.. i am medical student.hua.hua


kali ni, bukan nak crta aku bngun pg buat apa,pergi kelas, balik mkn.msk .bla.bla


juz nak share my perception for the long long journey sbg hamba Allah yg memilih perubatan sbg bidang kerjaya esok2.


” beramallah kamu seolah2 akan mati esok hari dan bekerjalah kamu seolah2 akan hidup seribu tahun lg “


so,kenalah berfikiran jauh ye semua utk masa depan~
dan dalam masa yg sama tigkatkan amal ibadah dan kebajikan.
seiring. sehati sejiwa.



you have two option : " to heal or to kill"

study to make a good decision

practice make perfect
but learn with right people and right lessons.
if not, u will make a perfect mistake

all you know. you must memorizing
all theory, knowledge.
with proper way, which is by organizing
in all subjects.
anatomy
physiology
histology
pathology
bio chemistry
microbiology
parasitology
and last but not least. pharmacology.

yang aku rasa susah susah sgt nak adapt adalah pharmacology. if anyone know the right and better way to study pharmacology please please tell me. seriously.
you know. study pg, mlm dah ke mana2 je.

what is the indicator to know our study, knowledge berkat or not?
Dr Harmiy told : "adakah semakin kita berjaya, kita rasa makin dekat dengan Allah"

yelah. dulu masa time study. u can feel halawatul iman tu.
but then, bila masuk alam pekerjaan. sibuk dan sibuk and lastly entah ada ke tak Allah dlm hati kita tu. padahal duit banyak je. takda apa yang kurang pun. family. kereta. rumah. hurmm~
nauzubillah.
doakan aku dan kita semua takjadi camtu.
tu aku xberapa suka doktor yang demand, mentang2 dye specialist. setakat nk dptkan consultant je pun dah beratus2 ringgit. apa cerita.

consistent dan istiqamahlah dalam mencari merebut cinta Allah tu.
dan carilah ilmu tanpa berhenti.
solusinya, pandailah cari peluang.
jgn hanya menunggu.
tapi you must create the opportunity..

ada rezeki further specialist. sub specialist. sub sub specialist.
ya, masyarakat kita kurang lagi pakar2 yang beragam ISLAM.
so , pliz.

then, kami didedahkan dgn apa itu PAPISMA
antara yang menarik. penerapan hospital2 yang mesra ibadah.


Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

tgk tu definition health yg WHO state kan.
takde lah. aku terkesan dgn komen doc ni.
sedihlah kan. kita mesti nak sihat dan snglah nak rawat yg sakit.
tapi klu kita rasa kita sihat
tapi solat pun xsempurna. taksihat lg lah tu.
kat dunia sibuk tlg org sakit. penat kan.
tp nanti kat Akhirat sbb tinggal solat,Allah azab.
penat dunia akhirat. hurmm~


dan satu lagi,
ada beza ya disease and illness.
sebab illness adalh experience pesakit tentang disease tu sendiri.
memanglah hypertension tu mechanism nya sama 
tapi berbeza perasaan dan situasi nya kalau pesakit yang sorang kaya yang sorang lagi miskin.
sebab obviously, berbeza punca. pengalaman and environment pesakit tu sendiri.

tapi kalau kita hanya nak jadi doc yg treat disease je.
tak ke mana lah.
kita taknak cuba selami apa yang patient tu rasa.
kenapa dia boleh jadi camtu dan etc.etc

nak tau apa kaitannya ngan sekarang. ngan dunia medical student baru. hikhik
kalau dari student life pun takrasa satu keperluan dan tanggungjawab pun utk involve dan berbakti utk masyarakat. cmne lah pulak nanti.nanti

jangan sempitkan minda sangat.
time ni belajar. kena belajar jelah.
habis tu kalau dah kerja nanty. kena kerja jelah. abes dah stop taknak belajar pulak. itu sadis
pandai2 lah.kena seimbang.

yalah,betul benda ni boleh develop nanty bila dah betul2 masuk dunia pekerjaan sebenar.
public speaking. deal ngan berbagai ragam manusia. nak tahan marah. nak jaga hati org n sume2 lah.

tapi kesianlah. org lain dah berjalan. awak baru nak bertatih tatih.
tak salah pun. cuma susah sikit jer.
cari potensi diri dari awal. develop slow2.
biar sikit.lama2 jadi bukit.

dan dunia kemasyarakatan , berpersatuan etc etc sebenarnya adalah sebahagian drpd dakwah.
dan dakwah tu berterusan sepanjang hayat.kan.

dan dunia medik ni berbeza.
mengubah aku jadi lagi punctual
develop sabar banyak2
betul2 kuat semangat
penuh strategi dan tersusun
mengasah diri supaya lagi lagi tambahkan ilmu agama.
ilmu kemasyarakatan dan sosial
ilmu kemahiran (msk,jahit etc etc)

dan bantu aku. doakan
supaya kita sume berjaya develop diri dan islah diri.
jadi lebih baik
aku tau. aku banyak kekurangan.
dan aku paham je kalau korg xdpt terima apa yang aku pikir dan aku rasa.
aku dulu pun sama je . takpikir jauh.
hidup hanya utk diri sendiri. tapi tu sampai bila.
aku pun bukan bnyk sumbangan sgt kpd ummah.
tapi sekurang2nya jom bersama bina kefahaman.


ni link lg detail mengenai program malam yu. klik di dini

sekian

coretcoretan1 : seronok study2 leave ni. hampir tiap2 hari skype ngn family.lala~ :)

2 comments:

NanaSarkhan said...

eh kau tau tak ape tajuk buku Dr. Harmy tu? aku ingat nak beli balik nanti. (padahal nak baliknya lambat lg)

Nuramalina said...

xclap.tjuknya fikah perubatan. cbe ko cek link ni.http://pts.com.my/index.php/penulis/bio2/dr.-harmy-mohd-yusof/