assalamualaikum...

here my site, my own way to present myself as i won't bother anyone
this is how i'm expressing myself by writing here, because most of the time I'm enjoying blogging

Monday, September 24, 2012

rewind back

assalamualaikum diri dan semua

okey,saya tengah menghitung hari.satu.dua hari lagi nak fly ke Mesir balik. my feeling is stable. happy pun ada,sad pun sikit2.
sebenarnya, saya dah mula sukakan kehidupan saya di sana.
yeah,you must happy with your environment to live a happy life.bla.bla.

enough.mula untuk rewind balik.
oh,sy tetiba nak merewind2 ni bukan apa,sebab saya baru je lepas stalk fb sendiri.tengok timeline dari zaman 2009 hingga sekarang.dari zaman lepas spm sampai la dah jadi 2nd year medical student kot.
okey,nak masuk 3rd year dah ni.sedar tak?

"sometimes,we need to look our past to improve our future." -myquote

ok,gelak puas2 dulu.hahahahahhahaha
sbb rasa kelakar sgt dgn status sendiri time tgh giler2 rajin online,buka fb..ntahapaapa
suka2 je post pasal lagu ntahpape la,cerita2 drama.
post psl perasaan,hati smpai kena sound ngan my abang2.huahua
komen sesuka hati ngn guys la.hurmm~

rewind and rewind again.
but then.
I delete which one is not proper.
which one is no more my style.
yeah.people change.
I didn't realize when I've changed
but actually I changed a lot.
hopefully to be more better..

tahu apa yang saya rasa.
ok,saya kadang2 jadi benci dengan perkara2 ntahpape yang saya buat dulu.taksuka
dan bila saya nampak orang sekeliling saya buat juga.saya pun tak suka.
tapi saya lupa,saya pun macam tu jugak dulu.
so,bila saya rewind, thinking about my past make me realize jgn cepat taksuka atau bahasa kasarnya annoyed dengan perangai orang la,sebab you yourself pun dulu sama je.

ok,kita buka skop yang lagi luas.
bila perkara salah jangan berhenti untuk taksuka dgn perbuatan tu.
cuma berpada2,jgn smpai tak suka sekali dgn si pelaku tersebut.
saya cakap cmni,sebab saya sedar saya selalu terbabas jugak.
tapi bila sy rewind masa silam saya.baru boleh fikir secara rasional untuk stop dari mula rasa taksuka dengan orang.huhu

boleh je buka cerita slow2 kisah saya.
macamane zaman sekolah dulu,saay habis selamba contact dan berkawan je ngan guys.my schoolmate jugak,bukan lah orang sembarangan.
my school kan kawalannya ketat.mana boleh kantoi contact laki perempuan even as a friend..
then,most of my friends sibuk suruh jd orang tengah minat si dia ni,minat si dia tu.ok.penat.
oh.jgn buruk sangka sgt.contact melalui internet or phone je ni.still.batas tu tetap ada.
tapi masa tu,saya memberontak,sebab tak suka dikongkong,dikawal oleh peraturan sekolah.lagi dilarang lagilah nak buat.kan.

tapi makin lama,makin besar.
sy rasa sume benda tu nonsense.buang duit.buang masa.takde sapa pun larang ke marah ke.
sbb tu frankly speaking,saya lagi suka my life as a uni student dari zaman sekolah dulu
sebab again,saya tak suka dikongkong,dikawal oleh orang lain sesuka hati.
kesedaran dari kesilapan yang saya lakukan mesti daantg dari diri saya sendiri.buakn dari orang2 yang asyik bising nak larang itu ini.that's me.:)
Nak nasihatkan,tegur tak pe,tapi bukan paksaan. sebab itu cara my parents didik saya.
mereka sangat terbuka untuk saya membuat pilihan dalam setiap perkara.kalau ada kesilapan atau kekurangan mereka akan tegur dan support dari belakang walau apa pun decision yang saya pilih~

"boys are stupid, some men too" ~quotebyhlovate .. harhar
then,slow slow.saya mmg terus malas dah nak berkawan.lagi2 dgn guys la.tawar hati.

bnyk sgt reasonnya klu nk ckp kat sini.
so,now i'm happy with myself yg memang macam kera sumbang kalau kena communicate with guys tanpa keperluan.haha..
don't worry.just be professional.time study bila perlu communicate go on je.

tapi saya sekarang adalah anti-social.
tengah berusaha nak balance kan supaya tak jadi lone ranger je ni.
tp tak lupa juga quote 'erti hidup pada memberi'..so,sebb tu saya sukarela join persatuan ke jemaah ke..
sbb still.hidup sebagai muslim kena bersama.berjemaah.kesatuan.bla.bla


tapi don't expect me to be peramah selamba deangn sume manusia di atas bumi ni,sebab itu memang bukan diri sndiri.
you know better about yourself.
tapi,belum tengok lagi kalau saya bersama dengan family,kawan2 yang rapat..bising kemain.haih~

ok,tu baru one part.
belum masuk  lagi part bergosip sana sini pasal artist la,fesyen la.(ok,fesyen kurang sikit,sbb xberapa minat),paasl muvie la,lagu2 la,novel etc etc.haila~
ohh.bnyknya perkara sia2 yang dah saya lakukan selama hidup di atas muka bumi ni.
guna fb buat perkara yg tak berfaedah.buang masa.huhu
yeah.nama pun social network kan. so,untuk improve diri.saya berfb bila perlu.
rapatkan ukhwah dgn family dan kwn2 yang jauh,relatives sume : )

social network.still.i can live without it :p

then,nakal2 dulu fly over.sebab stress kat sekolah.
balik rumah kawan.
plan mcm2 sebab nak lepas biar bole balik jugak.hikhik.kelakar

oh,now.saya langsung takreti nak bergosip2 artis,benda2 ntahapape tu.tak minat
sbb memang saya tak pernah nak amek tau pun hal dorg. kalau yang cerita2 artist ni dapat hidayah,berubah jadi lebih baik tu saya amek tau la jugak..doakan penghijrahan mereka sama2..
bergosip kengkawan,senior2 tu dh berkhwin,bertunang tu memang adalah kdg2.sape2 pun tak terlepas kan.haha
dan jujur.saya tak suka kwn2 ponteng kelas without any solid reason.dan memang saya tak pernah,takkan dan tak suka ponteng2 kelas ni.
padahal dulu,saay kaki ponteng kot.
ye,bila diri membesar.kita belajar melalui pemerhatian dengan dunia sekeliling.
mengenali ramai orang yang baik2 dan hebat2..

kita faham dan hayati kenapa sesuatu tu salah,tak boleh buat.apa effects nya pada diri dan orang sekeliling.
again,tak perlu taklid atau buat sesuatu membuta tuli.

ops.takla sampai sedahsyat ni.hehe
dah.penat menaip.walaupun mcm2 nak membebel lg ni.tp bermain2 dlm minda je sbb xlarat nak menaip.
oh.kan best klu ada alat yg boleh taip atau tuliskan apa yg kita fikir atau cakap.hehe

last but not least, again ..

"sometimes,we need to look our past to improve our future"

yang lepas tu ambil sebagai iktibar.
yang tak elok janji pada diri takkan ulanginya lagi..
dan mana yang kurang tekad pada diri untuk baikinya lagi.

sekian dan salam sayang dari saya (:




2 comments:

Maisy Mustapa said...

heyy, nice :') teruslah pandg ke hdpn utk berubah. tetapi jgn prnh lupa akan masa silam krn dlm al-Quran pm Allah ceritakan kisah para anbiya' yg zmn dulu2 pny kpd kite sbgai pengajaran. geng tetap geng ! :D heheheee

lightofourhope said...

Yeah,definitely.bnyk sweet memory ngn korg sume.kte tgk blkg utk improve mse2 akn dtg. :)
Bnyk kenangan yg enggak bisa diulang.huhu