assalamualaikum...

here my site, my own way to present myself as i won't bother anyone
this is how i'm expressing myself by writing here, because most of the time I'm enjoying blogging

Sunday, February 26, 2012

pujukan Allah dlm surat cintaNya~

assalamualaikum.


dah lama tak update kan.hee~


takde kesempatan. nama pun berjaulah.


opss.kali ni taknak cerita pasal jaulah ari tu lg.
nanty.nanty. nk kena kumpul bhn sikit n bila ada mood br update jurnal jaulah jordan ari tu.huhu


tadi.saya baca surat cinta dari Allah.
terkena part yg terkesan di hati.
jom tadabur jap. m/s 588 [83:29-36]


"  Indeed, those who committed crimes used to laugh at those who believed."

so,konklusinya. kalau kita tengok orang beribadah,buat baik jgn nak sedap2 gelakkan. Allah kata kita tergolong dr golongan yg berdosa.

refleks diri balik. 
yer,kadang2 aku cepat annoyed dgn org yg pndai berkata2,ajak kpd kbaikan. but actually, org yg menegur tu pun takbuat pun apa yg dye ckp tu.
aku jadi tersenyum dan rasa cam "you guys great in talking not acting"
takbaik kan. bila baca ayat ni rasa terkena balik kat diri sendiri.
walaupun takde kaitan sgt. still aku senyum sinis tu. entah2,Allah pandang aku antara org2 yg berdosa. astaghfirullahalazim~

"  And when they passed by them, they would exchange derisive glances.
And when they returned to their people, they would return jesting.
And when they saw them, they would say, "Indeed, those are truly lost."
 "

kat point ayat2 di atas ni aku dpt cam seolah2 Allah nak gambarkan keadaan org yg suka menolak kebenaran ni.
even dr zaman Nabi dulu dan sampailah sekarang.
ramai manusia mengulang sejarah yg sama.peranagai yang sama.kan
doa banyak2 semoga Allah tak bolak balikkan hati kita jadi mereka2 yg buta hati untuk menerima kebenaran.

But they had not been sent as guardians over them. 
 So Today those who believed are laughing at the disbelievers,
On adorned couches, observing.
Have the disbelievers [not] been rewarded [this Day] for what they used to do? "

mereka2 ni Allah kata bukan penjaga kita pun. buat apa nak terkesan sgt dgn apa org kata.
yang penting 'is it Allah satisfied'. (nanti dgr lagu Awaken, Maher Zain)
dia nak pujuk Nabi. biarkan mereka2 tu ketawakan Nabi di dunia.
hakikatnya di Akhirat kelak,keadaan sebaliknya pulak berlaku.
kita nak jadi kuat mcm Nabi dalam mengamalkan Islam, menyampaikan kpd org lain, kena rasalah cam ayat ni Allah pun nak pujuk kita jugak spy tabah.
teruskan usaha.jgn putus asa.

sekian dulu. wassalam.

coretcoretan: nape rasa cam lain macam je bila nak mula sem baru ni. rasa ada sumthing missing. xphm ngn diri sendiri. maybe rasa cam bnyk masa free smpai rasa xtau nak buat apa. bahaya betul.
betullah tu.masa lapang pun ujian Allah jugak.huu~

Tuesday, February 14, 2012

katakan TAKNAK pd Valentine's Day

assalamualaikum.
kali ni aku terpanggil nak borak2 pasal isu ni.


sebab sebenarnya dr dulu lg. aku xrasa pape pun dgn sambutan kekasih2 ni.
sebab aku takde kekasih pun.hua3
ok,sila jgn layan aku merapu.


sumberhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=362432917114464&set=a.122877857736639.16947.112542338770191&type=1&theater




ust Zahazan said on his fb : "Nikmat maksiat akan hilang, tetapi dosanya berkekalan. Say No To Valentine's Day! "

another quote "Ramai orang Islam masih tidak dapat menerima realiti sambutan Valentine's Day adalah haram. Ketahuilah asal usulnya sebelum kamu mengikut secara membuta tuli. Katakan tidak kepada Valentine's Day. "

dan link sahabat aku menegani sejarah VALENTINE'S DAY ni. klik

dan lastly aku terfikir satu benda. boleh kot nak kata cam solution utk isu ni.
ni pun lepas brainstorm ngn kawan2 aku yg hebat2.hua~

alah.klu desperate sgt nak jugak cam spesel ada satu tarikh utk sambut2 n ingat org yg tersayang. cipta tarikh tu sndiri.
takyah nak ikut2 org bukan Islam pnye tarikh. konon nak sambut ramai2. tak jadi special jugak lah.

contohnya. tarikh perkahwinan ke.
tarikh first time kenal ke. first time jumpa ke.

yelah, memang yang terbaiknya. tiap2 hari pun hari kekasih.
tapi kadang2 ada org xdpt terima statement ni.
nak jugak kena sambut pd hari2 tertentu. silakan. tapi not on valentine's day ..is it ok?

aku paham je sebab apa ada2 nya golongan berfikiran camni.
bagi aku normal je.
cam sambutan maulud Nabi. nak ikutkan tiap2 hari kena selawat dan ingat pada Nabi.
amalkan sunnah.
tapi sambutan tu lebih kepada sebagai peringatan.
manusia kan mudah lupa.
so,sekurang2 nya ada nya sambutan maulud Nabi. mereka ni akan ada satu initiator untuk meneruskan pulak amalan2 selawat pada masa2 akan datang jugak.
isu yg bida'h tak bida'h tu aku taknak kupas. sebab bukan bidang aku.

lagi,aku bagi contoh.
masa bulan Ramadhan.
bulan Quran. semua berlumba2 baca Quran. tambah amalan2 sunat. beribadah banyak2.
tapi Ramadhan tu sbg initiator bg yg tak terbukak hati utk memulakan amalan2 tu lagi.
dan lepas2 tu still kena teruskan. jgn time bulan Ramadhan je.

kan dah kata setiap manusia ni berbeza2 pemikiran,gaya.
kita raikan perbezaan yg selagi mana tak terpesong dari landasan syariat.

dan last but not least.
benda ni boleh aplikasikan pada hari2 lain jugak kot. hari ibu, hari bapa.
selagi mana tak bersangkut paut dgn mana2 agama. baik tak payah nak terikut2 sgt kot.
cipta tarikh sendiri. 
dan lagi baik tiap2 hari pun hari utk berkasih sayang. hari ibu dan juga hari bapa.
lagi2 special. kan


coretcoretan 1 : terngat zaman kecik2 dulu. aku ni bkn jenis alert sgt dgn tarikh2 utk hari ibu lah. hari bapa sume2 tu. tapi tiba2 tgk kawan2 sume sibuk cerita2 nak bg hadiah kat mak dorg. masa tu br realise hari ibu ke hari ni. nak kata singkatnya fikiran dulu. rasa cam kesian kat mak sebab mak org lain anak dia sibuk2 sambut bg hadiah segala bagai. aku pun pergi koperasi belikan kerongsang. tu 1st time bg hadiah kat mak. darjah berapa entah. tp bila dah besar ni. rasanya mak lg suka hadiah kejayaan dunia Akhirat dr anak2 dia lagi dr hadiah2 bersifat kebendaan ni. oh.tetiba rindu kat mak.huhu:)

dialog hati

assalamualaikum.apa khabar? semoga dlm lindungan rahmat Ilahi sentiasa~


kali ni nak share satu dialog dua org sahabat yg sweet~
nape aku kata sweet sbb mereka ni bersahabat krnNya.


sebelum ni ada post bersahabat dengan Allah. kan
selain tu kita ada bersahabat kerana Allah , ni pun dituntut~
dan lastly yg plg bhya, menyukai sesuatu 'bersama' Allah, sama taraf cinta makhluk dgn Pencipta atau cinta makhluk melebihi Sang Pencinta, yakni Allah. nauzubillahi min zalik.




ok,terus kepada dialog td.


Kamilah : assalamualaikum. lama takjumpa kan. sehat?


Aida : waalaikumsalam. hehe. biasalah masing2 sibuk. lagi2 time2 exam ni. alhamdulilah,sihat je. harap kau pun sihat


Kamilah : aku sihat je. tp seyes rindu sgt nak borak2 ngan kau. kau kan hebat Aida. sejuk hati dengar kau borak2 ngan aku.


Aida : banyaklah kau. hebat bendenye. kita sama je. kau pun ada lebih dan aku banyak je pun kekurangan. Ha, kebetulan dah jumpa ni, aku nak cerita sumthing kat kau. tapi,serious aku segan. hurm~


Kamilah : eleh,ngan aku pun nak segan. cam tak bese pulak.haha. cerita jelah,ok je. tp klu ko rasa tak selesa it's ok. hold dulu. aku tak paksa.


Aida : hurm.~


Kamilah : ya. ya aku paham. jom cari tempat selesa sikit. 
tengok dari gaya kau, benda yg kau nak cerita ni isu besar jugak kan.


Aida : bestlah kau ni. understanding. camni, memang perempuan tak boleh lari kan dari mainan perasaan masalah hati ni. termasuklah aku. tapi kali ni agak lain sikit.
jap2, sebelum tu aku nak tanya pendapat kau dulu. kalau ada laki merisik2 atau cuba tanya2 kau dah berpunya ke tidak. apa respond kau?


Kamilah : haila, segan pulak kau tanya aku camtu. 
ermm. kalau ikut keadaan aku sekarang. sejujurnya mesti aku jawab beum lagi. sebab memang itulah realitinya. tapi aku rasa untuk menerima atau tidak tu aku tak berani nak cakaplah.
ni mesti ada apa2 ni. sedar tak sedar, umur kita dah dua puluh kot. 
mak aku kata benda2 camni memang kita akan mula tempuhi. lambat atau cepat tu di tangan Allah.


Aida : so,kau boleh agaklah apa masalah aku kan? hehe. apa aku patut buat eh.


Kamilah : siapa weh? aku tak kesah kau nak bagitau tuannya ke tak,takut buka aib ke apa. tapi just nak tau ciri2 je . mesti orang hebat2 jugak kan.


Aida : insyaAllah, soleh je. cuma masalahnya~. aku bukan nak judge2 orang ke apa. tapi aku tak berkenan sangat cara dia kot. dia tanyakan aku kat seorang akhawat ni. dan hubungan diorang atas dasar kawan je.


Kamilah : hurm..paham.paham.pastu?


Aida : aku dah bagi jawapan aku memang single. tapi kau pun fahamkan. permulaan tu sangat penting bagi aku.


Kamilah : a ah. nape bukan guna bayt muslim ke ataupun pasangan yang dah kahwin? pelik jugak kat situ. atau perantaraan ust atau senior ke.


Aida : tulah pasal. benda2 camtu bagi aku kena jaga. gunalah saluran yang betul.


Kamilah : ok,aku rasa camni lah. maybe dia tersilap langkah tapi niat dia baik. apa kata kau pesan kat akhawat yang jadi kawan dia tu spy guna cara yang lebih baik. guna org tengah yg lg proper. tu lagi menjaga dan mengelakkan fitnah.


Aida : betul betul. apa hal2 pun jawapan dia aku serah pd Allah. istikharah yang terbaik. sebab benda ni bukan perkara kecik. bagi aku besar. melibatkan family semua. bukan boleh aku je sorang buat keputusan.


Kamilah : ni sekadar pandangan aku lah kan. memang benda ni kau kena sangat2 involve family kau. lagi2 parents kan. 
kalau hati kau lapang dan istikharah tu dah dapat jawapan. aku rasa lg proper laki terus direct asking family after dia tau kita org pompuan ni single dan kalau dia mmg betul2 serius. 
bukan apa. apa yang aku perasan lah kan. tak berapa proper kalau laki tu sibuk2 nak jawapan dari kita directly.
maybe lah mula2 dia guna orang tengah yang betul just utk bertanyakan kita dah berpunya ke tidak.
tapi lepas tu involve ngan family lagi better, lagi2 kita ni tengah study lagi. dok jauh kat negara orang pulak tu.
anak perempuan kan still wali yg bertanggungjawab nak menikahkan. lainlah kalau kita ni janda.huhu


Aida : kau rasa camtu betul je,aku tak nafikan. tapi kau tak paham camne situasi laki tu pulak. maybe diorang segan ke camne nak terus direct family.


Kamilah : kalau aku, jawapan bg laki camtu. dia belum betul2 bersedia dan tak berapa nak serius.
sebab laki ni ada gelombang bab2 kahwin ni ada dua fasa. kalau fasa pertama ni lebih kepada ikut2 hawa nafsu lagi. tak matang sangat lagi. tapi kalau fasa satu lagi, dia betul2 dah realistik. paham tanggungjawab,amanah. bukan benda ni sekadar suka2, atau sebab tengok environment dia ramai je yg dah kahwin, dia pun nak ikut jugak. paham kan maksud aku.


Aida : paham.paham. memang elok dipermudahkan urusan yang baik. tapi jangan terlalu ambil mudah.
kita nak bina keluarga Islam yang mencontohi keluarga Rasulullah. so, permulaan dia sangat penting untuk menjamin kesejahteraannya sampai bila2 dan diredhai Allah.
kadang2 manusia sering tertipu dengan hawa nafsu sendiri. merasakan apa yang dia nak buat tu dah baik, tapi cara tak berapa betul. 
thanks weh,ni aku suka borak2 dengan kau ni. banyak mutiara ilmu aku dapat.


Kamilah : aku pun seronok kalau boleh dapat selalu jumpa kau.hehe. 
dan satu lagi nasihat aku. kalau kita org perempuan ni nak menolak pun kena guna cara yang sangat2 proper. biar sama2 berlapang dada. jangan tolak cara kasar dan memalukan dia.insyaAllah.
aku ada hal lain ni. nak kena pergi dulu. oklah weh. jumpa lagi lain kali. sayang kau krn Allah.


Aida : okey2. sorry. amek masa kau lama pulak. hehe. insyaAllah jumpa lagi. anytime nak datang rumah. jemputlah


Kamilah : insyaAllah takde masalah pun. tak amek masa aku pun. masa aku pun memang utk agama Allah. takdenya utk diri sndiri sgt,insyaAllah. 
ok asslamualaikum


Aida : waalaikumsalam :D

end of dialogue.
*dialog di atas mengambil watak rekaan semata2. kalau ada tersama nama ke apa. mintak maaf. tapi benda ni memang ada kaitan ngan kita dan environment kita. cuma maybe cara kita  berfikir dan menerima sesuatu berbeza. takde masalah. asalkan perbezaan kita still berlandaskan syariat yg sebenar.insyaAllah


fikirlah sendiri pengajaran dia. masing2 punya cara berfikir yang berbeza. 
dan di sini ada link yang ada kaitan dgn post kali ni. KLIK DI SINI
wassalam

coretcoretan 1 : maaflah aku tak reti sikit nak berdialog ana enti segala bagai tu.
kalau nak formal sikit pun sayaawak.hu~~
bagi aku . penggunaan akukau tu tak jadi kasar kalau kita tak mengkasarkan dia.
tapi pandai2 lah,dengan org yang xselesa dengan penggunaan camtu. sesuaikanlah:D
takkan nak org ikut cara kita je
padahal kita sendiri taksuka org paksa kita ikut cara dia.

coretcoretan 2: cakna isu umat kita. umat ISLAM di SYRIA. doakan mereka. doakan. qunut nazilah tu jgn lupa. juga saudara2 kita di Palestin dan di mana2 saja mereka2 yg ditindas oleh org2 zalim.
https://www.facebook.com/notes/muhammad-nur-aufa/syriaapa-yang-berlaku-sebenarnya/351949711502546
http://dakwah.info/featured/apa-sebenarnya-berlaku-di-syria/

coretcoretan 3: ingat. homework. jurnal jaulah ke jordan. moga mndapat ibrah di setiap perjalanan menyelusuri bumi Allah.ameen~

Wednesday, February 8, 2012

medik life 1



assalamualaikum:D


actually, ni da masuk tahun 2. nak dekat dua tahun jd student medik.
tp baru hari ni , saat ni,  realise.. i am medical student.hua.hua


kali ni, bukan nak crta aku bngun pg buat apa,pergi kelas, balik mkn.msk .bla.bla


juz nak share my perception for the long long journey sbg hamba Allah yg memilih perubatan sbg bidang kerjaya esok2.


” beramallah kamu seolah2 akan mati esok hari dan bekerjalah kamu seolah2 akan hidup seribu tahun lg “


so,kenalah berfikiran jauh ye semua utk masa depan~
dan dalam masa yg sama tigkatkan amal ibadah dan kebajikan.
seiring. sehati sejiwa.



you have two option : " to heal or to kill"

study to make a good decision

practice make perfect
but learn with right people and right lessons.
if not, u will make a perfect mistake

all you know. you must memorizing
all theory, knowledge.
with proper way, which is by organizing
in all subjects.
anatomy
physiology
histology
pathology
bio chemistry
microbiology
parasitology
and last but not least. pharmacology.

yang aku rasa susah susah sgt nak adapt adalah pharmacology. if anyone know the right and better way to study pharmacology please please tell me. seriously.
you know. study pg, mlm dah ke mana2 je.

what is the indicator to know our study, knowledge berkat or not?
Dr Harmiy told : "adakah semakin kita berjaya, kita rasa makin dekat dengan Allah"

yelah. dulu masa time study. u can feel halawatul iman tu.
but then, bila masuk alam pekerjaan. sibuk dan sibuk and lastly entah ada ke tak Allah dlm hati kita tu. padahal duit banyak je. takda apa yang kurang pun. family. kereta. rumah. hurmm~
nauzubillah.
doakan aku dan kita semua takjadi camtu.
tu aku xberapa suka doktor yang demand, mentang2 dye specialist. setakat nk dptkan consultant je pun dah beratus2 ringgit. apa cerita.

consistent dan istiqamahlah dalam mencari merebut cinta Allah tu.
dan carilah ilmu tanpa berhenti.
solusinya, pandailah cari peluang.
jgn hanya menunggu.
tapi you must create the opportunity..

ada rezeki further specialist. sub specialist. sub sub specialist.
ya, masyarakat kita kurang lagi pakar2 yang beragam ISLAM.
so , pliz.

then, kami didedahkan dgn apa itu PAPISMA
antara yang menarik. penerapan hospital2 yang mesra ibadah.


Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

tgk tu definition health yg WHO state kan.
takde lah. aku terkesan dgn komen doc ni.
sedihlah kan. kita mesti nak sihat dan snglah nak rawat yg sakit.
tapi klu kita rasa kita sihat
tapi solat pun xsempurna. taksihat lg lah tu.
kat dunia sibuk tlg org sakit. penat kan.
tp nanti kat Akhirat sbb tinggal solat,Allah azab.
penat dunia akhirat. hurmm~


dan satu lagi,
ada beza ya disease and illness.
sebab illness adalh experience pesakit tentang disease tu sendiri.
memanglah hypertension tu mechanism nya sama 
tapi berbeza perasaan dan situasi nya kalau pesakit yang sorang kaya yang sorang lagi miskin.
sebab obviously, berbeza punca. pengalaman and environment pesakit tu sendiri.

tapi kalau kita hanya nak jadi doc yg treat disease je.
tak ke mana lah.
kita taknak cuba selami apa yang patient tu rasa.
kenapa dia boleh jadi camtu dan etc.etc

nak tau apa kaitannya ngan sekarang. ngan dunia medical student baru. hikhik
kalau dari student life pun takrasa satu keperluan dan tanggungjawab pun utk involve dan berbakti utk masyarakat. cmne lah pulak nanti.nanti

jangan sempitkan minda sangat.
time ni belajar. kena belajar jelah.
habis tu kalau dah kerja nanty. kena kerja jelah. abes dah stop taknak belajar pulak. itu sadis
pandai2 lah.kena seimbang.

yalah,betul benda ni boleh develop nanty bila dah betul2 masuk dunia pekerjaan sebenar.
public speaking. deal ngan berbagai ragam manusia. nak tahan marah. nak jaga hati org n sume2 lah.

tapi kesianlah. org lain dah berjalan. awak baru nak bertatih tatih.
tak salah pun. cuma susah sikit jer.
cari potensi diri dari awal. develop slow2.
biar sikit.lama2 jadi bukit.

dan dunia kemasyarakatan , berpersatuan etc etc sebenarnya adalah sebahagian drpd dakwah.
dan dakwah tu berterusan sepanjang hayat.kan.

dan dunia medik ni berbeza.
mengubah aku jadi lagi punctual
develop sabar banyak2
betul2 kuat semangat
penuh strategi dan tersusun
mengasah diri supaya lagi lagi tambahkan ilmu agama.
ilmu kemasyarakatan dan sosial
ilmu kemahiran (msk,jahit etc etc)

dan bantu aku. doakan
supaya kita sume berjaya develop diri dan islah diri.
jadi lebih baik
aku tau. aku banyak kekurangan.
dan aku paham je kalau korg xdpt terima apa yang aku pikir dan aku rasa.
aku dulu pun sama je . takpikir jauh.
hidup hanya utk diri sendiri. tapi tu sampai bila.
aku pun bukan bnyk sumbangan sgt kpd ummah.
tapi sekurang2nya jom bersama bina kefahaman.


ni link lg detail mengenai program malam yu. klik di dini

sekian

coretcoretan1 : seronok study2 leave ni. hampir tiap2 hari skype ngn family.lala~ :)

Friday, February 3, 2012

aku dan kita semua kena percaya :D

When you’re searching for the light

And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He’s always close to you

He’s the one who knows you best
He knows what’s in your heart
You’ll find your peace at last
If you just have faith in Him


ALLAH~
You’re always in my heart and mind

Your name is mentioned every day

I’ll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day

I believe

I believe
Do you believe, oh do you believe?

Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything
He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time

No creature could be compared with him
So full of light and blessings


MUHAMMAD~
You’re always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I’ll follow you no matter what
If God wills we’ll meet one day

If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through

I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace

I believe I believe, I believe I believe
dan  serius hayatilah~ 
coretcouretan 1: aku suka dgr lagu2 sentimental cmni,lagi2 sambil2 study. dan aku sangat cerewet utk mengklasifikasikan sesuatu lagu tu sedap ke tak. tapi mostly irfan makki mmg best dan lirik nya pun meaningful :D

Thursday, February 2, 2012

manfaatkan cuti~



assalamualaikum..
dah tgk video kat atas ni.
memang terkesan.

ya, masa lapang pun satu ujian.
masa sempit lagi lah.
nak kata lapang sgt skang ni xjugak.

tapi sempat je nak online kan.
sempat je skype ngan family tiap2 hari
sempat je masak dan layan movie
taklupa jugak. study dan study..

tengok tu, ni lah life study leave aku.

muhasabah balik.
harap sempatkan diri utk solat sunat bnyk2.
baca quran banyak2.
zikir banyak2.
dan berlumba2 lah buat baik banyak.banyak.

yap. sekali lagi aku nak kata aku suka cuti study leave
rasa cam sempurna.
boleh study banyak2. nawaitu lillah.
boleh solat awal waktu. jemaah ngan housemate.
boleh makan banyak2 jgak.hee~

tapi seyes aku risau kalau dah mula cuti winter break ni.
nanti rasa relief habis exam.

mula lah.
nak buat perkara lagho2.
doakan.
aku dan kita semua sentiasa istiqamah dalam perkara kebaikan.
bukan hanaya bermusim.
bukan kerana bersebab.
tapi betul2 sebab worship ALLAH.

coretcoretan 1 : jom ke tafaquh di masrah. sedar tak. skang maulud nabi. apa lagi, selawat banyak2.
sallu alannabi~

coretcoretan 2: lama dah xkuar umah ni. terperuk je..so,mlm ni smbil menyelam minum air. jumpa kwn lama, pastu gi tafaquh.:D