assalamualaikum...

here my site, my own way to present myself as i won't bother anyone
this is how i'm expressing myself by writing here, because most of the time I'm enjoying blogging

Friday, December 30, 2011

sebab apa kita TAAT?

 assalamualaikum..

alhamdulillah diberi peluang bernafas di bumi Allah ni dan mndpt nikmat terbesar iaitu nikmat Islam ..
kali ini just nak share mutiara ilmu yang diperoleh dalam minggu ni..
sebenarnya bnyk.
tp yang paling terkesan adalah topik ni..

"keimanan berlandaskan sejauh mana tauhid mempengaruhi kehidupan kita."

bagaimana tauhid mempengaruhi kehidupan kita?
dan apakah impak ketauhidan dan akidah yang kukuh dalam ketaatan kita kpd Allah?

so,persoalan kat atas tu kita boleh pikir sendiri..

aku just nak share part jenis2 ketaatan yang kita praktikkan dlm kehdupan kita..
sedar tak sedar.
setiap individu mempunyai perbezaan ketaatanNya kpd Allah..

tp, analoginya mudah..
andai kita ingin ke sesuatu destinasi..
dan pilihan terletak di tgn kita utk menggunakan laluan apa untuk sampai..
yg penting sampai.
sama ada, berkereta, naik lori, naik bas, kapal terbang. etc
tp jaraknya ttp sama.

begitu juga kita meletakkan destinasi kita sbg ALLAH..
terpulang mahu pilih jln yg mne utk bertemu Allah.
mahu pilih TAAT, TAQWA, IKHLAS, ADIL n bnyk2 lg..
sbb even kte pilih satu..hakikatnya ia dah melingkungi sume..

cthnya di sini..kita pilih TAAT..
scr xlangsung kita akan buat betul2 segala suruhan n tinggalkan larangan..dan termasuk dlm suruhan Allah itu kita bersikap adil n lain2.

cth lain la eh.
ermm..kita pilih ADIL..yakni meletakkan sesuatu pd tmptnya..ni meaning dr bhs..
scr jelasnya kita akan meletakkan sesuatu kpd haknya.dan yg utama hak Allah..
so,kita ttp kena jd seorang yg melakukan suruhanNya dan meninggalkan larangan Nya..

ok,sori..klu xphm..aku dah try explain dgn mnggunakan ayt yg plg simple..hehe

dan terus kpd jenis2 TAAT terbahagi TIGA:
1. taat kerana TAKUT
contoh di sini,kita imbas kembali kisah kaum Bani Israel yang taat n patuh kpd Firaun.
ketika itu Firau declare dirinya sbg Tuhan. Namun, Bani Israel tidak mengiktiraf dan mengakui ketuhahanan Firaun..tapi,dalam masa yg sma segala suruhan Firaun mereka terpksa patuh dan akur.

2. taat kerana TERHUTANG BUDI
andai kita termakan budi dgn seseorang..kita akan sehabis baik dengan dia.try buat ikut kehendak dia.
tp kemudiannya, andai org yg kita termkn budi tu membuat onar dan buat jht kat kita. ketaatan kita akn berubah

3. taat kerana CINTA
kpd yg dicintai.kita takkan merasakan apa2 pun kekurangan kpd dia.dan yg layak mendapat takhta itu tak lain adlah ALLAH..krn hakikatnya Allah mmg xde kekurangan satu apa pun.
kenapa kita sgt2 bersemangat tika kita disuntik dgn kata2 dr org yg kita cintai.
dan jelas di sini kata2 Allah adlh Al-Quran itu sndiri

Natijahnya, jika nilai taat kita kpd Allah berlandaskan cinta itu sendiri..kemanisan iman itu akan dirasai.

so, kita pilih selama ini aku taat kpd Allah dlm kategori yg mana.

klu sekadar TAKUTkan azab Allah,adakah itu sdh cukup sempurna?

klu sekadar TERHUTANG BUDI dgn nikmat yg Allah berikan. adakah bila kita ditimpa musibah kita akan berpaling dr Allah?

ataukah kita taat memang mngharapkan keREDHAan Allah?
krn kita merasakan Allah adlh cinta hati pengarang jantung kita..jadi,kita memang mengharapkan dapat melakukan yg terbaik di dpnNya.

teringat kata2 n kisah Rabiatul Adawiyah..
yg merupakan serikandi perindu cinta abadi.
CINTA dia kpd Allah melebihi segala2nya..

antara kata2 Rabiatul Adawiyah yg mmg menusuk kat aku..

"sekiranya ditakdirkan syurga dan neraka itu tidak wujud, adakah kamu akan menyembah Allah?"

"saya menyembah Allah hanya kerana mengharapkan keredhaanNya. Nikmat dan pemberiannya sudah cukup untuk saya menggerakkan diri saya bagi terus beribadah kepadaNya"

klu kita renungkan.
selama ini, kita berdoa supaya diberikan nikmat..dijauhkan dari musibah.
mmg xsalah..
tp hanya sekadar tu je kita berdoa?
sdgkan doa itu ibadah.

aku pun br realise..
patutlah antara adab2 berdoa..
sebelum nak mintak sesuatu..kita puji Allah dgn pujian nama2 Allah yg agung.
bukan bermaksud nak bodek semata2..(hehe.ke pelik ayt aku neh.sory~)
tapi sbnr2nya utk kita merasakan betapa kerdilnya kita sbg hamba.
n betapa agung dan besarnya Allah tu.
bukankah nilai pengabdian yg sbnr..merasa kerdil di hdpn Allah.

moga boleh mnjd peringatan kpd diri aku balik n kpd yg sudi mbaca,,
ni skadar perkongsian yg aku dpt dr sharing n ceramah..mana2 yg slh mntak tegur n betulkan..


coretceloteh 1 : ok,selama ni aku asyik merapu psl diri sndiri..alhamdulillah,ada jugak bnda yg berfaedah yg mmpu dikongsikan..

coretceloteh 2 : aku br lepas mngundi neh..kpd warga PERUBATAN Alex..sudahkah anda menunaikan tanggungjwb anda? cehh~




2 comments:

The Skeletal One said...

gud

mEkLee said...

ooh..syukran
yg baik dikembalikn kpd Sang Pencipta~