assalamualaikum...

here my site, my own way to present myself as i won't bother anyone
this is how i'm expressing myself by writing here, because most of the time I'm enjoying blogging

Thursday, January 19, 2012

memoir egypt 1

salam.
fine.fine.aku kena study
tp jap je.nak citer jugak..haha


kat umah aku, yg jauh dr masyarakat Malaysia yg lain.
aku ada jiran2 yg best!


baru minggu ni je berlaku.
jiran atas umah aku ni bising sgt2.
bukan setakat bising suara2 je,tp derap2 kaki kat siling umah aku.
seyes,bergegar jam dinding.locker. cam gempa bumi pun ada.


hari 1st,aku penat sgt.so,tido mati.ok,xpe lg.
then,masuk 2nd day bising lg. ok,rasa cam panas gak ah.
sabar.sabar.xelok marah2.
aku pn mengadu kat housemate.takut aku ni je sensitip sgt.
yelah,aku kan ada hidung sensitip.bau sikit je da bole detect.
xkan telinga aku sensitip gak.kot lah,aku sorg je rasa bising.


dorg pun rse bnde yg sama.
fine. nak buat cmne ni.
seyes menganggu konsentrasi study aku.


last2,aku rasa nak beranikan diri tegur dorg. tegur elok2 lah.
aku naik atas. then,ketuk pintu umah.
pastu aku blur nak ckp cmne kat dorg.
yelah, bhs arab ammiah aku pun tunggang terbalik.
besenye, aku ada kwn yg cm translator.
so,tiba2 xkonfiden nak ckp.
aku ketuk pintu then aku blah.huhu
*aku ketuk slow2 je,adab perlu diutamakan:D


pastu,cam dah kurg sket bunyi berdentam dentum tuh.
kau tau,dorg buat apa.
rupa2nya budak2 main lari,guling2.patutlah~
sebab tu aku bole brthn lg.sbb pikir budak2.biasalah budak2~


pastu bising balik.masyaAllah.
last2 aku tulis   :                                  اسف , ممكن اسكت شويه 
                                      انا من بيت تحتك  
(mintak maaf, boleh tak senyap sikit.
saya dari rumah bawah kamu)

aku tulis besar2 ngan marker kat atas kertas A4.
aku ketuk pintu lg sekali,then,aku tinggalkan kertas tu.


lepas tu,bolehlah~~ kureng la sikit bising tu.


pastu tadi.baru tadi.
nenek tua tu tegur kwn aku.dye tnye sapa yg tulis kertas tu.
dia tau je cucu2 dia bising,main lari2.
kwn aku tnya aku balik nak mengaku ke tak.
aku kata jelah ya.
ok,dah mmg aku buat kan.


ok,aku blur time ni. makcik tu cam nak luku kepala aku.
mak aih,cuak gak.
tp sbb aku blur.nenek tu gelak2 je.
aku mintak maaf jelah.maaf.maaf.dan maaf
ok,aku tau aku kurang sopan buat cmtu kat org tua.
sbb aku xtau pulak jiran atas umah ni nenek.haha


tp nenek tu okey je.okey sgt.
wlupun lepas tu dye 'buli' aku angkatkan brg2 dye sampai kat umah.
tp,aku xkesah. aku suka tolong org tua.suka sgt2.
rasa lega sgt,dye xmarah.


tp klu lah situasi ni berlaku kat malaysia.
aku rasa aku xmengaku kot. teruk tak.teruk tak.
sebab mentaliti msyrkt kte lain.
klu aku mengaku.aku mbayangkan situasi. msti dorg akan cerita sume jiran tetangga.
'oh,budak ni kuang ajar.buat camtu pulak'
malu lah.camne nak mengadap muka jiran2.


nampak kan perbezaannya~
klu kat sini.i mean Alex ni.aku perasan mostly org2 tua mesir ni nak tegur.
memang tegur bkn nak marah tp mendidik.bkn nak memalukan. dan dorg xkan berdendam dan mengungkit2.
*dan sebenarnya klu dye gi heboh cerita psl aku.ada aku kesah.haha


lepas tu.aku gelak sorang2.
tulah,suka sgt buat sesuatu xpikir jauh.
oii,malu jugak kot. cam budak2 je bg2 nota cmtu.haha


coretcoretan1:sbb aku ni sensitip,aku terkesan dgn post sorg ikhwah ni isu musyrif.xpe2.xnak komen pun.cuma aku ada quote menarik copy paste dr post fb aku td :
"mak aku penah kata kalau kita layan org berperangai budak ni,kita pun sama je.cam budak.
kwn aku pulak penah kata, kalau kita marah kita kalah.
dan kalau kita layan org marah,kita lg2 lah loser.
*layan kat sini bermaksud pergi menegakkan benang yg basah ye. biarkan je mereka~ biarkan~ 
setiap manusia ada kekurangan..hehe:p" 


coretcoretan2: dan sbnrnya bagus gak ikhwah tu post cmtu. baru kitorg realise apa sbnr musyrif fikir. aku nak mengajak sume berfikiran positif ya. cuba memahami fikiran masing2. tp xadil lah klu dorg pun xtau apa yg akhawat pikir mengenai penggunaan musyrif ni. 
nantilah.nanti. skang ni masa xsesuai. nanty aku nak wat post khas : "luahan hati akhawat tentang musyrif "
aku xnak hentam sape2,juz nak share apa yg aku pikir. maybe klu apa yg aku dan akhawat lain rasakan tu salah. bolehlah betulkan.


ok,maassalamah. selamat study n get ready exam 21 hb neh.suka psycho.suka. tp xsuka jd org yg psycho a.k.a emo..hak3.:D

2 comments:

Nabilah Yunus said...

mekli.... actually, aku pun terpikir nak buat luahan hati akhowat pasal isu musyrif ni..haha..musykilah awi ^_^

mEkLee said...

tulah pasal.
sbnrnya aku sgt2 appreciate dorg.
tp ada je time2 yg aku rse xpatutnya dorg wat cmni.
normal la kan,kte kan manusia ada perasaan.dan stiap bnde ada pro contra.
xpelah,biar isu ni reda dlu.nnty2 bole je wat pencerahan sket kondisi kte pulak cne.
saling menegur dan mengingati kan sunnah Nabi.hooyahhh!!